Wat is het verschil tussen een laminaatvloer en een linoleumvloer?

Wat is het verschil tussen een laminaatvloer en een linoleumvloer?

Kies je voor een laminaatvloer of een linoleumvloer in jouw woning? Er zijn verschillende onderdelen waar je rekening mee dient te houden in het maken van een keuze. We zetten hier de belangrijkste verschillen op een rijtje. We helpen je graag bij het maken van de meest geschikte keuze!


Materiaalverschil tussen laminaatvloer en linoleumvloer

Laminaat is opgebouwd uit verschillende laagjes. De toplaag is van kunststof, zodat de vloer goed tegen een stootje kan. De toplaag kan variëren in dikte, wat vaak in relatie staat tot de prijs en tot de duurzaamheid van de vloer. Linoleum wordt gemaakt van 97% natuurlijke materialen: jute, hars, houtmeel en kalksteen, 72% daarvan is snel herwinbaar en 43% is gerecyclede content. Het is van zeer duurzame kwaliteit. Linoleum valt in de categorie harde vloeren.

Prijsverschil tussen laminaatvloer en linoleumvloer

Laminaatvloeren worden al verkocht vanaf € 5,95,- per vierkante meter. De kwalitatief betere vloeren komen meer in de buurt van de €20,- tot €30,- per vierkante meter. Linoleumvloeren voor thuis variëren in prijs van € 30,- tot € 40,- per vierkante meter. Linoleum is enorm duurzaam, dus de prijs betaalt zich op de lange termijn zeker terug.

tip!
Kies je voor linoleum in een vochtige ruimte? Zorg dan dat je een gelijmde variant neemt en geen klik variant!

Onderhoudsverschil tussen laminaatvloer en linoleumvloer

Bij laminaat geldt dat stofzuigen en afnemen met een vochtige doek meer dan ruim voldoende is om de vloer netjes te houden. Maar pas bij laminaat ook op met overvloedig water!. Linoleum is gemakkelijk in de onderhoud. We adviseren de vloer met een stofwisser schoon te maken, al volstaat een stofzuiger ook prima. Daarnaast zijn er professionele producten om de vloer extra schoon te maken en beschermen. Het is niet erg als er een glas drinken valt of een emmer water wordt omgestoten. Even schoonmaken met een doekje of dweil en de vloer ziet er weer als nieuw uit. Door deze eigenschappen is linoleum erg geschikt voor natte ruimtes zoals de badkamer, toilet en keuken.

Montageverschil tussen laminaatvloer en linoleumvloer

Een laminaatvloer kan gemakkelijk zelf gemonteerd worden in huis. Dit scheelt weer in de kosten! Zorg voor een goede ondervloer om geluidshinder te voorkomen. Laminaat wordt ‘zwevend’ gemonteerd, dit houdt in dat de vloer niet vast zit aan de ondervloer, maar hier simpelweg bovenop wordt geplaatst. Linoleum kun je aanschaffen in een klik variant of een gelijmde variant. Bij beide varianten moet je rekening houden met een effen ondervloer, oneffenheden komen snel naar boven als de vloer eenmaal geplaatst is. De klik variant is goed zelf te leggen, wij adviseren om deze variant niet in vochtige ruimtes te monteren

Geluidsverschil tussen laminaatvloer en linoleumvloer

Laminaat is stijver van vorm en produceert daarom meer geluid. Denk bij de aanschaf van laminaat aan een geluidreducerende ondervloer. Linoleum heeft een goede geluidsdempende werking en kan in combinatie met een goede ondervloer voldoen aan de 10 db geluidsnorm.

Vloerverwarming mogelijkheden bij laminaatvloer en linoleumvloer

Mede door de ondervloer heeft laminaat een isolerende werking, hierdoor is het effect van de vloerverwarming minder. Er zijn speciale, dunnere laminaatvloeren die zonder ondervloer kunnen worden gelegd en wel geschikt zijn in combinatie met vloerverwarming. We voorzien je hierin graag van advies! Omdat linoleum een natuurproduct is, neemt het snel de omgevingswarmte aan. Ook kan linoleum prima gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming. Houd er echter wel rekening mee dat door de vloerconstructie de warmteoverdracht beperkt kan worden.

Beschadigingenverschil tussen laminaatvloer en linoleumvloer

Voor een laminaatvloer geldt dat deze niet snel zal krassen, dit komt door de harde en beschermende kunststof bovenlaag. Let wel op met vocht bij laminaat, een overdaad is slecht voor de vloer! Linoleum kan goed tegen een stootje. De vloer is goed bestendigd tegen krassen, zware meubels en verkleuring.

Gerelateerde vragen

Niet gevonden wat je zocht?

Stel je vraag per e-mail!

Vul onderstaand contactformulier in. Wij beantwoorden je vraag dan alsnog persoonlijk via de e-mail.